Planet Rodong

Tuesday, October 17, 2006

Makang Ikang Dalan Pinggang

Yep! I was in Trengganu last weekend for a short trip with some old friends back from the Turkey days. When it`s with some great friends, the trip was fantastic. We went from KL to Kuantan with my friends Waja Campro he bought a month ago which I noticed is a fuel monster eating up to RM50.00 for KL-Kuantan. We left our car at my parents place and changed into a brand new BMW320 for the Kuantan Kemaman-KT leg. I really felt the difference in power, speed and comfort and to my surprise it`s a fuel saver too.
What puzzles me is he bought the car for 280K and pays about 2,500 a month for 7 years. When it comes to house loan, why do we pay about the same monthly installment for the same amout of loan but the repayment is for 25-30 years. Why aaaa? I think when buying house, better don`t say for house but say for car or for kawin or anything else but house.
Anyway, we went to Kemaman, stopped at the market to buy berbuka stuffs to cook at this small six suite family challet.

This are the guys inspecting stuffs like meat, lung, spleen and perut for the gulai kawah. Ustaz Wan Alias ni terrer masak.


This is the chalet.

Waiting for berbuka.

There are the deserts of buah mempelam harumwangi, grapes, kueh entah apa, kueh pelita, kurma king solomon. Main dishes are gulai kawah, gulai ikan singgang tenggiri, kari ikan lemudok and lots of ulam including petai.

Caught stealing endangered telur penyu.

Berbuka the next day wasn`t as glamorous but still great with sata, air nira, ikan dagang cendering and pisang emas. This image is after I called Ikelah to inform I can`t make it to his house for berbuka. We stopped somewhere near Kemaman for berbuka.

11 Comments:

  • Oiits! Rupanya awok dah singgoh umoh aboh sebelom tu! Pakai BMW lagi..ish ish.

    Pasal loan umah and kete tu ...apasai ek? Bila beli umah, jumlah loan terus double dan kita tanggung beban sampai 20-30 tahun? Memang pening betul bila pkir pasai hutang.

    Kita patut buat komuniti mcm Amish community kat US tu. Bebas interest, cukai dan dll yg mentakedarah!!!

    Lain kalai kalau nak dtg makan, inform le awal, boleh le kawe tanak nasi sepot dua! hehe

    By Anonymous Anonymous, at 1:17 AM  

  • p.s. Bulan puasa, slim nampak. Perut dah hilang, hehe

    By Anonymous Anonymous, at 1:46 AM  

  • for the record:

    while you were away to trengganu, i finished off the patin stock in your fridge. take it as a disposal service.

    By Blogger Wastepaper basket, at 5:55 AM  

  • Finishkan je la patin stock tu. Di rumah tu pun kawe sorang je hok makan patin. Orang laing semua makan kicap jek.
    I`ll be back on Saturday. So, anyone interested in menambah sepot dua tu, I think the notice is already well in advance. Saturday di rumah abah kot, maybe Sunday.

    By Blogger Boogey, at 12:45 AM  

  • plan for raya:

    isnin malam..... ziarah rumah aunties n main mercun

    selasa pagi..... breakfast kat teratai, solat raya kat masjid kg selamat, gi kubur, ke KL

    KL...... ke ampang

    rabu .... di KL, mungkin ke Muar, hantar momad ke lembah beringin.

    khamis.... di Kl

    Jumaat pagi..... balik ke Kuantan

    awak macam mana?

    By Anonymous ikelah, at 12:56 AM  

  • awak balik awal ke?? malam raya tu nak buat apa? lemang? rendang? bakar kambing? cepat la plan!!!!

    By Anonymous ikelah, at 6:34 AM  

  • Kawe balik sabtu. Berbuka di Kuantan di rumah abah atau rumah awok dan lepas tu main bunga api. Ahad berbuka di rumah awok atau rumah abah pulok. Lepas tu main bunga api lagi. Isnin tak tahu dah nak berbuka di rumah saper tapi kawe plan nak masak gulai kawah. Tapi konfirm lepas tu main bunga api lagi. Kalau nak masak lemang boleh jugak tapi awok jangan mengelat pulak kata gi keje la gi nengok anok bulan lar. nak bakar kambing pun ok tapi awok kena readykan sepapan ubat kolesterol tu. Stock mercun dah ada banyak ke?

    By Blogger Boogey, at 7:24 PM  

  • sabtu tak je, ahad kena 24 hrs... isnin tak kerja.

    mercun... sini tak de yang bagus. bunga apa yang bebudak pegang dengan tangan ada la. roket tak sebaik dulu. priiit... pehhh.

    sabtu nak berbuka rumah kawe... nanti, tengok apa kawe boleh masak... sunday tak leh laaa, kerja.

    By Anonymous ikelah, at 7:46 PM  

  • Ok ! Sabtu konfirm berbuka di rumah awok. Kalau rajin kawe nak try masak gulai kawah.

    By Blogger Boogey, at 12:08 AM  

  • kawe balik ahad malam kot.. awak tara dah balik awal tu, gi le cari buluh, daun pisang, beli beras, kukur kelapa, potong kayu api.. senang nak mbakar lemang senin nanti.

    make sure ikelah dak ngelat. ni karang ada meeting belia la, amende la... bila bab ngelat, auta nombor satu!

    By Blogger Panglima, at 2:41 PM  

  • ok... kate kawe mengilat....

    lain jangan harap nak suruh kawe lapah ke! nak cari buluh ke! nak hidup api ke! nak tanam sisa ke! lain kali lepas meeting kawe terus balik dan rush gi tolong awok! awok bukan tak tau, kawe gi lewat meting sebab tolong awok sembeleh. kawe mintak excuse dan tak minum dengan depa lepas meting. lain kali awok buat sendiri, duduklah menatap organ-organ haiwan yang bakal bersepai isi perut kerana tak reti nak handle.

    ingat sape yang bior lemang hangus bila kawe dengan 'entoh sapa' kene keluor cari barang? jaga api, hentok dan balikkan lemangpun tok boleh, nok tunggu kawe balik juga.... ada 3 orang....isk isk isk....

    untuk besok ke! luse ke! kawe nak gi tolong orang lain masok rendang... orang yang boleh appreciate orang tolong.

    buat sendiri, kawe malas join.
    selamat berhari raye.

    By Anonymous ikelah, at 11:29 PM  

Post a Comment

<< Home